שיחה במרפאה (ילדה בדואית עם כאבי ראש וכתמי לידה עוריים).
הנוירולוגית (אני): האם יש עוד ילדים במשפחה עם כתמים דומים?
האבא: מה זה חשוב?
הנוירולוגית (אני): זה חשוב מאוד למחלות נוירולוגיות כיוון שהעור והמוח מתפתחים מאותו אזור בהריון.
האבא: גם לי יש כתם בצורה של תפוח זה בגלל שלא נתנו לאמא שלי לאכול תפוח כשהייתי בהריון. הילד השני שלי עם כתמי תותים כי אשתי רצתה תותים בקיץ. וכתם הזה מתות עץ.
הנוירולוגית (אני): אתה לא מתכוון ברצינות…
אבא: את לא רצינית
יציאה מאזור הנוחות- מדובר במקום פיזי.
לעיתים הנוחות היא עיניין של מקום. מקום פיזי שקשור לתרבות המקומית. לא מזמן הגשתי כרטיס ארומה בסניף תל אביב .המלצר אמר שזה לא הכרטיס המתאים “זה כרטיס של מדינת ישראל”. שאלתי לתומי “ותל אביב זה לא חלק ממדינת ישראל?”…”לא”- ענה המלצר- “זו מדינה אחרת”…
הסיפור על פירות וכתמים ממחיש שלעיתים גם במדינת ישראל מרגישים לעיתים במדינה אחרת.
הרופאים היושבים במרפאתם רגילים שמרבית הפניות הם מהאזור של המרפאה. זהו האזור שהם הרופאים מתגוררים בו ומכירים את ההווי השפה והתרבות. רופאים עם תתי התמחות זוכים להרחבת המעגלים לאזורים מרוחקים יותר וחשופים יותר לשוני התרבותי. אני עוסקת בתת מומחיות כבר שנים רבות וחשבתי שראיתי מגוון תרבויות. אבל מסתבר שלא. בכל פעם שמגיעה למרפאה באזור חדש מופתעת מהחשיפה לשפה השונה. הדבר מתחדד ומתעצם במתן שירות למדינות אחרות בעולם.
טלא רפואה– לגלות את הדומה והשונה.
איך מגישים שירותי רפואה בארץ זרה? לכאורה גוף האדם דומה ורב המחלות דומות (אם כי שכיחותן כמובן משתנה מאזור לאזור). מאידך גיסא הנגישות לתרופות טיפולים רפואיים שונה. ההתייחסות התרבותית שונה למחלה. האם בכלל ניתן לטפל בכלים מקוונים, במרפאה אונליין, במטופלים מרוחקים מבחינה פיזית ותרבותית.
התשובה היא בוודאי כן אם הרופא והמטופל בוחרים בכך מתוך הבנה של יתרונות וחסרונות השיטה. לביקורים הללו צריך להביא מצד אחד את הידע (הרי לשם כך מתקיים הביקור) ומאידך עם הרבה צניעות סקרנות והקשבה לדקויות התרבותיות. עוד על רפואת עולם בכלל ולאוכלוסייה הערבית בפרט בבלוגים הבאים.